İstiridyeler denizde yaşayan yumuşakçalardır. Yumuşakçalar arasında midyeler, ahtapotlar ve salyongozlar da yer alır. İstiridyeler hemen hemen bütün tropik ve ılıman bölge sularında bulunur. Genellikle sığ kıyı sularda yaşarlar. İstiridye kabuğunu oluşturan iki parçaya çenet denir. Çenetlerin üstü girintili çıkıntılı, içi sedef denen parlak bir maddeyle kaplıdır. Bazı istiridyeler çenetleri arasından giren kum taneciklerini sedefle sararak inci oluşturur. İstiridye sert kabuğuyla yumuşak vücudunu korur. İnsanlar bu etli bölümü çok eski çağlardab verş severek yerler.

İstiridyeler yumurtlayarak ürer. Yumurtadan çıkan yavru toplu iğne başı kadar küçüktür. Yavrular bir süre suda serbestçe yüzer. Daha sonra bir kayaya yada başka bir sert yüzeye tutunurlar. İstiridyeler suda sürüklenen çok küçük bitki ve hayvanlarla beslenir. Bazı istiridyeler 25 yıl kadar yaşayabilir.

İstiridye üretmek için suyun altında özel yerler hazırlanır. Bu istiridyelerin bir bölümü yenmek, bir bölümü ise inci elde etmek için üretilir. İnce elde edilmek istenen istiridyelerin içine genellikle küçük bir kabuk parçası yerleştirilir. Daha sonra istiridye bu kabuğu sararak yuvarlak bir inci oluşturur.