Yengeç yada ıstakozu ilk kez yiyen herkimse sanırız kesinlikle ya çok cesur yada çok açtı.Eğer hayatınızda hiç görmediyseniz onu yeme düşüncesi aklınıza gelecek son şeydir.!
Yengeçler dünyadaki bir çok kişi tarafından korkutucu bulunurlar, uzun zamandan beri insanoğlu tarafından bilinirler. Ancak ilk defa ne zaman ve kim tarafından yenildiğini asla bilemeyeceğiz. Yengeçler binlerce yıl önce deniz kenarında yaşayan insanlar tarafından yenmiş olabilirler.
Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Hindistan, Japonya, Pasifik Adalarının çoğunda, Alaska ve daha birçok sahilde yaşarlar.

Yengeç in, sırt tarafını koruyan sert bir kabuğu vardır ve silah olarak kıskaçlarla donatılmıştır. Fakat binden fazla yengeç çeşidinde, bu kıskaçlar parçalayıcı şekle dönüşmüştür.

Lezzetli bezelye yengeçleri 25 cm den daha küçüktürler ve canlı istiridye kabuklarının içinde yaşarlar.

Bir başka uç örnek olan Dev Japon yengeci 30 cm. uzunluğundadır ve eğer bacaklarını da dahil edersek uzunluğu baştan sona 3,5 metreyi bulur.
Yengeçlerin çoğu tuzlu suda yaşar fakat tatlı suda yaşayan birçok çeşidi de vardır. Karada yaşayan yengeçler yumurtlarını bırakmak için her zaman suya dönerler.

Yengeçlerin küçük karınları gövdelerinin altında yer alır. Gözleri tutup çekmek için de kullandığı sapların ucunda yer alır. Çenesi altı parçadır ve bunlar zamanının çoğunda meşguldur, çöpleri karıştırdıklarından itibaren ne bulurlarsa yerler. Yengeçlerin çoğu diğer yengeçleri ve küçük balıkları yerler. Bazıları vejeteryandır. Tropik yerlerdeki ünlü hırsız yengeçler hindistan cevizi yemek için ağaçlara tırmanırlar.
Bütün yengeçlerin bacakları 5 parçadan oluşur. En önde bulunan çift, kıskaçlardan oluşur. En geri kısımda suda gezinmek için sık aralılarla düzleşmiş bir çiftten oluşur.

Yengeçler karada genellikle akıllıca davranarak fazla hızla hareket etmez.

İnsanların yemekten hoşlandığı yumuşak kabuklu yengeçler, yumuşak kabukluların özel bir türü değildir, sadece eski kabukları düşmüş ve yeni kabukları henüz yeterince sertleşmemiştir.