İtalya’da Toskana bölgesinin Pisa şehrindedir.Yüksekliği 54m. , çapı 16 metredir. Sekiz katlıdır.Yapımına 1174 yılında başlanmış 1350 yılında bitmiştir.Daha yapılırken eğilmeye başlamış, bittikten sonra da bir toprak çökmesiyle daha eğilmiştir,öylece kalmıştır.Son yıllarda daha da eğildiği ,bu eğilmenin her yıl arttığı tespit edilmiştir.Eğriliği 4 metre 41 santimetre, yani en üstten bir dikey indirilirse bu dikeyle kulenin dip bedeni arasında 4.41 metrelik uzaklık vardır.

Dünyanın şaşılacak şeyleri arasında yer alır.Her yıl birçok turist bu kuleyi görmeye gelir.

Pisa Kulesi bir kilisenin çanı olarak yapılmıştır önce.Her katı sütunlar üzerinde yükselir.İlk katta 15 sütun, sonraki 6 katta 30’ar sütun bulunur.Sekizinci katta 12 sütun vardır.Hepsi mermer kaplıdır.

Kulenin temeli ancak üç metre derinliğe iner.Kule bundan dolayı eğrilmişse de sonradan,dengesini bularak yıkılmadan kalmıştır.

Büyük bilgin Galileo düşme kanunlarını ispat etmek için Pisa Kulesi’nden yararlanmıştır.Galileo ağırlıkları ne olursa olsun bütün cisimleri yerçekimini aynı şekilde çektiğini idda ediyordu.Bunu ispat etmek için Pisa Kulesinden aşağı biri yarım kiloluk, diğeri 5 kiloluk iki ağırlık bıraktı.İkisi de aynı anda aşağıya düştü.Böylece idda ettiği şeyi kanıtladı.

 

ÖYKÜ ÖZYÜREK(İzmir)'e bu araştırmasını sizlerle paylaştığı için teşekkür ediyoruz.