Atam,

Umarım benim yazdiklarimi okursun, çünkü bu sırada birçok mektup alacaksın.

Bizim bütün arkadaşlar sana yazıyorlar. Eminim yurdumuzun diğer okullarındaki çocuklar da mektup gönderecektir. Belki hepsini okuyamayacaksın; ama bu kadar çok mektubu görünce sevildigini, unutulmadığını anlayıp memnun olacağını tahmin ediyorum.

Atam, Sen Cumhuriyet'i kurarken bazı ilkeler tespit etmiştin. Belki  tam  istediğin gibi olmasa da geçen zaman içinde epey şeyler senin istedigin gibi oldu.

Örneğin "Yurtta Barış, Dünyada Barış" demiştin, işte biz bunu  başardık.

İkinci Dünya Savaşı'na girmedik, yurdumuz bu size yeter diyerek, bize emanet ettigin gibi 780 bin kilometre kare olarak duruyor.

Bize "Hayatta en iyi yol gösterici ilimdir" demiştin, bugün 70 üniversitemiz, yüzlerce kolejimiz, binlerce, on binlerce çeşitli okulumuz,  milyonlarca öğrencimiz var; inanmayacaksın Atam , o kadar çok doktorumuz,  mühendisimiz vs. var ki, işsiz kalanlar bile oluyor.

Bize "Çağdas medeniyet seviyesine" çıkmamızı önermiştin, bunda da  epey yol aldık. Uzun zamandır Avrupa Birliği'ne girmek için çaba  gösteriyoruz.

Spora çok önem verirdin Atam , Italya'da Ingiltere'de sporcularımız  var. Galatasaray Avrupa Şampiyonu oldu, basketçilerimiz de bu yıl Avrupa ikincisi.

Sonra Atam, "Gelecek göklerdedir" demiştin. F-16 diye çok güzel jet uçakları var, bunları da senin çocukların yapıyor Atam.

Atam, daha binlerce fabrikamız, barajlarımız, limanlarımız var.

Nasıl anlatayım, görmen lazım Atam.

Atam, mektubuma burada son verirken Cumhuriyetimizi seninle beraber kuran silah arkadaşlarına ve sana yardımcı olanlara da sevgilerimi yollar, hürmetle ellerinden öperim.

Z. Tunç Ünal