Kötülük nedir? Kendi canını veya başkalarının canını acıtarak zevk almak mı? Neden ? Neden insanlar kötülük yapmak zorunda ?... Mutlaka bunların bir nedeni vardır. Bence en büyük neden özentidir. İnsanlar karşılarındaki insanların yaptığı davranışlara özenerek aynı şeyi yapmaya çalışırlar. Şimdi "Onların aklı yok mu?" diyeceksiniz. Aklı var ama insanların yaşadığı ortam onları çok kötü etkileyebilir. Elinde olmadan kötü şeyler yapabilirsin. Belki de yaptığın kötülüğün farkında bile değilsindir. İnsanların aklına girmek çok kolaydır.
Herkesi kendimiz gibi bilmek isteriz. Her söylenene inanırız. Bize bu sözleri söyleyenlerin bizden daha bilgili olduğunu düşünürüz. Onları dinleriz. Belki de bizler o kötü insanlardan daha bilgiliyizdir. Ama genelde söylenen her söze inanmak ruhumuzda vardır.
Hele bir gencin kanına girmek daha kolaydır. Genç bir insan ne yapacağını bilmez. Cahildir. Aynı bir küçük çocuk gibi... Büyüdüklerini söylerler ama aslında onlar hala küçüktür.

Hele bir de arkadaş çevresi kötüyse işi daha da çok zorlaşır.
İnsanları, yaptıkları kötülüklerden dolayı suçlamak veya zarar vermek değil de onlarla konuşarak doğru yolu bulmak için yardımcı olmak gerekir. İnsanlar, yaptıkları kötü davranışlardan dolayı ayıplanmamalıdır. Belki de o kişiyi kendi haline bırakırsan zamanla iyiyi kötüyü kendisi ayırt edebilir. Her insan yaptığı hatalardan tecrübe kazanır. Ama çoğu zaman tecrübe insana pahalıya mal olur. Önemli olan kötülük yapmak değil yaptığı kötülüklerden ibret alarak, kişinin hatasını telafi etmesidir.

Emet DAĞTEKİN'e bu yazısını bizlerle paylaştığı için teşekkür ediyoruz.