Çingeneler Hindistan'dan dünyaya yayılmış ve Avrupa'ya 14.yüzyılda gelmiş gezgin bir halktır.Çoğu hala geleneksel yaşam biçimlerini ve eski kabile göreneklerini sürdürür.

Küçük gruplar halinde sürekli göç ederler.Romani denen özgün bir dil konuşurlar.Kendilerini Rom olarak adlandırır ve yabancılara "budala" ,"barbar" gibi küçültücü anlamlara gelen gace derler.Çoğu okuma yazma bilmez.

Eskiden Çingeneler atlarla çekilen üstü örtülü karavanlarda dolaşırlardı.Günümüzde bu araçların yerini büyük ölçüde otomobiller ve üstü açık kamyonlar almıştır.Dünyada 5 milyon kadra Çingene bulunduğu tahmin edilmektedir.

Esmer,koyu renk gözlü,parlak siyah saçlı olurlar.Kadınları genellikle uzun saçlarını örer,rengarenk çiçekli uzun etekler giyerler.Hem kadın hem de erkekleri özellikle altın paradan yapılmış mücevher takmaktan çok hoşlanırlar.

Çingeneler geçimlerini çoğunlukla demircilik,çalgıcılık ve falcılık yaparak sağlarlar.Geçmişte İspanya,İtalya ve başka ülkelerde dilencilik ,hırsızlık ve büyücülükle suçlanmış baskı görmüşlerdir.Hitler döneminde Almanya'da 500 bin çingene öldürülmüştür.