Hepimiz develerin hörgüçlerinde su depoladıklarını biliriz, doğru mu?Yanlış! Hörgüçler gerçekte, yiyecek sıkıntısı yaşadıklarında gereksinim duydukları enerjiyi aldıkları dev yağ depolarıdır. Bu şekilde hiçbir şey yemeden bir hafta kadar idare edebilirler. Deve bu enerji kaynağını kullandıkça hörgüç gevşer ve büzülür, hatta bazen gergin ve dik hali gider devenin üzerinde yana yatmış bir deri yığını kalır. Deveye yeterli yiyecek ve dinlenme olanağı sağlandığında da genelde birkaç gün içerisinde eski haline gelir.

Peki öyleyse develer sularını nerede depoluyorlar. Çoğunlukla kanlarında. Bir kısmı da midelerinde ve tükürüklerinde. Develer normalde bir hafta kadar su içmezler ama asıl ilginç olan 50 günden fazla susuzluğa dayanabilmeleri. Böyle durumlarda beden ağırlıklarının üçte birini kaybediyorlar ama bir seferde yaklaşık 150 litre su içebildiklerinden bu pek de sorun olmuyor.

Ama develerle ilgili en şaşırtıcı nokta, onların ilk olarak Afrika'da değil Kuzey Amerika'da ortaya çıkmış olması. Kuzey Amerika'da bulunan deve fosilleri, Camelidae ailesinin ilk bireylerini kabaca 40 milyon yıl geriye tarihlendiriyorlar. Develerin, Kuzey Amerika'yla Sibirya'yı birbirine bağlayan kara köprülerini yaklaşık 3 milyon yıl önce geçtikleri, buradan da güneye ve batıya ilerleyerek Asya ve Kuzey Afrika'ya ulaştıkları tahmin ediliyor. (Ailenin bazı bireyleri de güneye inip Panama kanalını aşmış ve geçirdikleri evrim sonucu lama ve vicuña haline gelmişler). Develerin neden tamamen Kuzey Amerika'dan yok oldukları ise gizemini koruyor.