Bir yaz gününde ışık,su ve hava kısa bir süreliğine buluşunca gökkuşağı oluşur.Ne kadar güzel bir manzara!Atmosferin bu olağanüstülüğü yerel bir yağmur sırasında yada hemen yağmurun arkasından görünür. Gökkuşağının ufuk çizgisine doğru çizdiği kavisi, ufuk çizgisinin altındaki yağmur damlacıklarını göremeyeceğimiz için takip edemeyiz. Fakat yerden ne kadar yüksekte  olursak gökkuşağı halkasını o kadar fazla görürüz.Bu yüzden uçakta iken gökkuşağı tam bir daire olarak görünür.

Güneş ışınlarının yağmur damlaları içindeki yansıması ve kırılmasıyla oluşan gökkuşağı farklı renkleri gösteren şeritlere bölünmüştür. Yansıma yağmur damlalarının yüzeyindeki ışık dalgalarının geri dönüşüdür.Beyaz görünen ışık ise aslında  kırmızı,turuncu,sarı,yeşil,mavi ve mor renkten oluşmuştur.

Güneş ışığı bir su damlasına girdiği zaman bu ışığın bir bölümü su damlasının içinden tamamıyla geçemez fakat iç yüzeyde yansır ve girdiği yerden çıkar.Ve bu ışık, su damlasına girerken ve çıkarken kırılır.Bu oluşum çok sayıdaki yağmur damlalarıyla tekrarlanır ve  gökkuşağı oluşur.

İnsanlar yüzyılardır gökkuşağı hakkında sorular sormaktadırlar.Sıkça sorulan bu sorulardan biri gökkuşağının ne kadar uzakta olduğudur.İşte bu zor bir soru!Bunu oluşturan yağmur damlaları ne kadar uzak?Bir yağmur bulutunun- özellikle hareket ediyorsa- ne kadar uzakta olduğunu tahmin etmek çok zor.Gökkuşağının uzaklığı rekli ışığa katkıda bulunan en yakın ve uzak yağmur damlalarınına göre genişlemektedir.En yakın yağmur damlası millerce uzaklıkta olabilir.
Gökkuşağının altından geçebilirmisiniz?Fizik kurallarına göre hayır.Gökkuşağı su ve ışıktan oluşmuştur.Sırtınız güneşe dönükken gökkuşağı her zaman karşınızda olacaktır. Bununla birlikte eski bir inanış vardır…Her kim gökkuşağının altından geçerse erkek kadına kadın erkeğe dönüşecektir…

İki kişi aynı gökkuşağını görebilirmi?Hayır.İki kişi de farklı bir gökkuşağı görecektir.Neden?Çünkü yağmur damlaları sürekli yer değiştirdikleri için görünüşü de değişmektedir. Birçok kültür gökkuşağını cennet ile dünya arasındaki köprü olarak görmektedir.Doğadaki en güzel manzaralardan biri olan gökkuşağı batı kültüründe umut ve şans  sembolü olmuştur. İran Müslümanlarına göre gökkuşağındaki renklerin bir önemi vardır.Yeşil bolluk,kırmızı savaş ve sarı ise ölüm anlamına gelir.Sibirya’da güneşin dili olarak düşünülür.Güney Amerika’daki Hintliler ise denizin üzerinde görülmesinin bir şans olduğuna inanırlar.