Kendimi bildim bileli uzayın karanlık ve gizemli atmosferine büyük bir ilgi ve hayranlık duyardım.

Bulutsuz gecelerde gökyüzüne bakıp, karanlık semada kıymetli mücevherler gibi parıldayan yıldızları seyreder, olmadık Hayallere dalardım.

Acaba bize  nokta gibi görünen bu yıldızlar gerçekte ne kadar büyüktü? Uzayın o ulaşılmaz karanlığında bizim göremediğimiz neler olup  bitiyordu? Eğer bir teleskopum olsaydı bu merakımı giderebilir, kendi aklımdaki birtakım sorularında cevabını bulabilirdim.

Ama bir türlü uzayı bir teleskopun merceğinden göremedim. Kısmet işte.

NEWTON GELİŞTİRDİ
İlk teleskop Zuccbi sonra da Mersenne tarafından tasarlanmış. Ancak bu aletin tam anlamı ile yapımı, Newton'a ait. İlerleyen yıllarla birlikte, bilim adamlarının yâni icatlarıyla teleskop daha da gelişti. Günümüzde kullanılan teleskoplar ise olağanüstü özelliklere sahip olup,uzay ve yildızlardaki her türlü hareketi tespit etmekte.

 

GÖKBİLİMCİLER İŞ BAŞINDA
Benim aklımı kurcalayan bu soruların cevaplarını

bulmak için bilim adamları yüzyıllardır uğraşıyorlar.

 Uzayı, yıldızları ve gezegenleri inceleyen bu bilim

adamlarına "gökbilimci" deniyor. Gökbilimciler

 teleskop ve başka birtakım araçların
yardımı ile uzayda olup bitenleri inceliyor.

 

 

TELESKOPUN ÖZELLİKLERİ
Bu araştırmalar için değişik şekil ve ebatta birçok teleskop kullanılıyor. Teleskopların üç temel özelliği var. Birincisi "büyütme" özelliği. Bu özellik sayesinde yıldızlan ve gökcisimlerini olduğundan çok çok büyük görme şansına sahip oluyoruz. İkinci özellik teleskobun "ayırma gücü" dür. Yani bakılan cismin ayrıntılarını gösterebilmesidir. Üçüncü özellik ise ışık toplama gücü"dür. Bu da çıplak gözün görebildiğinden daha sönük İmleri algılama özelliği.

ASLINDA IŞIK SAÇMAZLAR
Biz onlan hiç kımıldamayan küçük pınltılı noktalar olarak görsek de aslında yıldızlar büyüklükleri ve yapılan birbirinden farklı kütlelerdir. Aslında yıldızlar kendilerinden ışık saçmazlar. Bunlar yüzeylerine düşen güneş ışıklannı yansıttıktan ; saçarmış gibi görünürler.

YILDIZLARDA ÖLÜR

Yıldızlarında bir ömrü olduğunu biliyor muydunuz?Şaşırdınız değil mi?Yıldızların ömrü,10 milyon yıl ile 10 milyar yıl arasında değişirmiş arkadaşlar.

Kaynak:İhlas Matbaacılık Gazetecilik Yayıncılık-Türkiye Çocuk Dergisi.