İş kopya çekmeye gelince hep aynı şeyler söylenir:

"Eğer deneme sınavında kopya çekiyorsan çok önemli değil."
"Öğretmenimiz dikkat etmiyor"
"Çalışamadığım için kopya çekiyorum"
"Herkes yapıyor,ben de yapabilirim"

Öğrenci olmak her türlü kopya türüne karşı açık olmak anlamına gelse de neyin doğru neyin yanlış olduğunu karar vermek oldukça zor olabilir. Okulu çok önemsiyor bile olsan özellikle baskı altındayken kopyaya karşı koyamaman normal bir durum. Ayrıca her öğrencinin aynı şeyi yaptığını düşünmek de yaygın bir bakış açısıdır. Hem de yakalanmıyorsan....

Fakat ne duyarsan duy yada hangi bahaneyi düşünürsen düşün kopya çekmek yada hile yapmak tehlikeli bir durum. Seni sadece okul içinde zor durumda bırakmakla kalmaz aynı zamanda ailen,arkadaşların özellikle kendinle karşı karşıya kalabilirsin.

Bazen de neyin hile neyin hile olmadığına karar vermek kolay olmaz. Peki kendin için nasıl karar verebilirsin? Okulda daha çok iki konuda hile yapılır:dürüst olmamak ve kuralları yıkmak...

İşte kuralları yıkan durumlardan bazıları:

  • Kendi başına yapmadığın ödevi yaptığını söylemek
  • Başkasının ödevini kendininmiş gibi göstermek
  • Başkasının adına ödev yapıp haketmediği notu almasını sağlamak
  • Sınav sırasında cevapları başkasından almak ve diğerlerine yardım etmek.

Kopya çekmenin yada hile yapmanın notlarını etkilemesi yada etkilememesi önemli değil.Eğer yaptığın şeyin hile olup olmadığınından emin değilsen kendine şunları sor:
  • "Ödevimi nasıl yaptığım ile igili olarak öğretmenime karşı dürüstmüyüm?"
  • "Okul ve sınıfımdaki kurallara uyuyor muyum?
Eğer hayır cevabını veriyorsan o zaman dürüst davranmıyorsun demektir...

Okulda kopya çeken birçok çocuk bunun yanlış olduğunu biliyor. Ama kendilerini kopyacı olarak düşünmek istemedikleri için bunu neden yaptıklarına dair bir dolu sebep buluyorlar.  İşte bunlardan en bilinenleri.  Bu bahanelerin cevaplarını öğrenmek istersen tıklaman yeterli...  Kimbilir belkide bahanelerini değiştirirsin...

Okul zor...

Herkes yapıyor...

Kopya eğer sınavlarda başkalarından yardım alıyorsanız olur..

Önemli bir ders değil...

Öğretmenimi sevmiyorum, onun da beni sevdiğini sanmıyorum...

Okul adil değil

Çalışmaya vaktim yok.

Ailem benden iyi notlar bekliyor.

Şimdi neyin doğru olup olmadığını biliyoruz. Ama bazen NEDEN olduğunu anlamak kolay olmuyor. İşte aşağıda bazı sebepler:  Kopya başınızı belaya sokabilir,okuldan atılabilirsin.

Hile kendinize karşı haksızlıktır.Okul sizi birçok anlamda daha iyi bir insan yapm
aya yardımcı olur ve birçok konuda bilgi edinmenizi sağlar. Eğer hile yaparak başarılı olmaya çalışıyorsanız hayatta başarılı olmanız tehlikede demektir.

Kopya arkadaşlarına karşı haksızlıktır.Siz kopya çekerek iyi notlar alırken gerçekten çalışarak iyi not alan arkadaşarına karşı haksızlık yapmış olursun. Aynı zamanda kopya yalan söylemektir.

Kopya çekmekten gurur duyamazsın. Düşün ,birşeyi başardığın zaman kendini nasıl hissedersin? İlk defa bisiklet sürmeyi öğrendiğin zamanı hatırlıyor musun? Mutlaka kendini harika hissetmeişsindir. Şimdi şunu hayal et,hep birisinin yardımını aldığını, kendi kendine hiçbir zaman bisiklet süremediğini düşün... Kendinle pek de gurur duyamazdın öyle değil mi? İşte derslerinde de kopya çekmek aynı anlama geliyor...

Kopya size olan güveni yıkar. Okulda herşeyin yolunda gitmesi için öğretmen ve öğrencinin birbirine güvenmesi gereklidir. Kopya çeken öğrenci öğretmenine karşı güvensizlik yaratır. Öğretmenin senin olduğun yerde herşeyden şüphe duyabilir ve bu güvensizliği düzeltmen senin için çok zor olabilir.