Aşıyı kendimizi kabakulak ve kızamık gibi öldürücü hastalıklardan korumak için ihtiyaç duyarız.

Aşı,vücudunuzun antikor üretmesini sağlar.Antikorlar vücudunuzun yabancı mikroplara karşı savaşan savunma hücreleridir.Vücudunuz bazen kendi kendine antikor üretebilir.Fakat aşı olduğunuz hastalıklar çok tehlikelidir.Birçok insan bundan dolayı çok hasta olur ve bazıları yeterli antikor üretilmeden önce ölür.

İşte aşı olarak korunmamız gereken hastalıklar:

Difteri boğaz,ağız ve buruna zarar veren bir hastalıktır.Çok bulaşıcı bir hastalıktır fakat aşı olduktan sonra bulaşma riski oldukça seyrektir.

Difteri soluk borusunu tıkayıp kişinin nefessiz kalmasına sebep olabilir.Bu hastalık doğrudan tedavi altına alınmadığı zaman zatürre,kalp krizi yada felce dönüşebilir.  

Boğmaca ciğerleri mukusla tıkayan bir hastalıktır.Bu hastalık şiddetli öksürüğe sebep olur.Öksürük 2 ay sürebilir ve zatürre ve bronşite sebep olan bakterilerin vücuda zarar vermesine sebep olabilir.

Tetanos pislik yada paslanmış metalde bulunan bakterinin sebep olduğu bir hastalıktır.Vücuda genellikle kesik yada yaradan girer.

Tetanos bakterisi kasların kasılmasına sebep olur.Eğer tetanos çene kaslarına zarar verirse bu çenenin kilitlenmesiyle sonuçlanır.Bu durumda ağızın açılması ve kapanması imkansızlaşır.Tetanos ayrıca solunum kaslarının kasılmasına da sebep olabilir.Bu öldürücü bir durumdur.

Çocuk felci bacakları ve göğsü felce uğratabilir ve yürüme ve nefes almayı zorlaştırır yada imkansız kılar.

Çocuk felcinin ilk belirtileri ateş,boğaz,baş ağrısı ve boyunda oluşan sertliktir.Çocuk felci vakaları dünyada aşının bulunmasıyla birlikte seyrekleşmiştir.

Yüksek ateş,öksürük ve vücutta kaşıntıya sebep olan kızamık yüksek derecede bulaşıcı bir hastalıktır.Kulak hastalıklarına ve zatirreye sebep olabilir.

Kabakulak, çene altındaki tükürük bezlerinin şişip acı vermesine sebep olan bir hastalıktır.Ayrıca yüksek ateş ve baş ağrısı hastalığa eşlik eder.Kabakulak menenjit ve işitme kaybı gibi ciddi hastalıklara sebep olabilir.

 

Kızamıkçık en çok hamile olan kadınlar için tehlikelidir.Kızamıkçık, annenin çocuğu kaybetmesine yada kalp hastası,kör,işitme kaybı yada öğrenme güçlüğü çeken bir bebek dünyayagetirmesine sebep olabilir.Kızamıkçık çocuklar arasında çok tehlikeli bir hastalık değildir.

Hepatit B aşırı yorgunluğa ve vücudun göz,diş ve tırnak gibi beyaz yerlerinin sarıya dönmesine  sebep olan bir hastalıktır.Karaciğerin durmasına yol açabilir.

 

Su çiçeği bir virüstür.Ateş ve kaşıntılı döküntülere sebep olur.Bu hastalığı geçiren birinin ciltteki kabarcıklarına dokunursanız yada bu kişi öksürür yada hapşırırsa bu hastalık size geçebilir.Herkes aşı olmadıkça birçok çocuk bu hastalığı kapacaktır.