Kalp hastalığı Amerikada bir numaralı öldürücü hastalıktır.Amerika Kalp Birliği’ne göre ortalama olarak her 29 saniyede bir kalple ilgili rahatsızlık yaşandığı ve hatta dakikada bir kişinin öldüğü belirtilmektedir.

Kalıtım kontrol edilebilir bir faktör olmamasıyla beraber kalp rahatsızlığında önemli bir rol oynamaktadır.Ailelerinde kalp rahatsızlığı olan çocukların hayatlarının ileriki dönemlerinde aynı rahatsızlığı yaşama ihtimalleri daha yüksektir.Bu kişiler önemli bir risk faktörü altında oldukları için sigaradan uzak durmaya,kolestrol ve kan basıncını normal bir düzeyde tutmaya,fiziksel olarak aktif olmaya ve sağlıklı bir kiloda olmaya özen göstermelidirler.

VAKİT KAYBETMEYİN

Araştırmalar kalp hastalığının çocukluk döneminde gelişmeye başladığını göstermektedir.Yetişkinlerde kandaki  yüksek kolestrol miktarının kalp rahatsızlığında önemli rol bir oynadığı doğruluk kazanmış bir gerçektir.

KOLESTROL

Kolestrolü yüksek çocuklar ve yetişkinlerin genel nüfus içindeki kişilere oranla yüksek kolestrollü yetişkinler olmaları ihtimali yüksektir.

Amerikan Kalp Derneğinin istatistiklerine göre 12 ve 19 yaşları arasındaki yetişkinlerin ortalama % 10’unda yüksek kolestrol vardır.4-19 yaşları arasındaki çocukların arasındaki ortalama yüksek kolestrol bayanlarda erkeklerden daha fazladır.

SAĞLIKLI BİR DİYET SEÇİN

Kalp hastalığı riskini azaltmak için sağlıklı bir hayat tarzını erken dönemlerde alışkanlık edinmek oldukça önemlidir.2 yaşından büyük herkes yetişkin olduğu dönemdeki kalp rahatsızlığı riskini azaltmak için kolestroli dikkate almalıdır.Yetişkinler gibi çocuklarda kalp sağlığını geliştirmek için yağ kullanımına,aşırı şişmanlığa ve fiziksel aktiviteye dikkat etmelidir.

SAĞLIKLI BİR KİLOYU AMAÇ EDİNİN

Aşırı kilolu insan sayısı hızla artmakta ve bu durum dünyadaki nüfus için tehdit edici bir durum olmaktadır.Aşırı şişmanlık çocukları ve yetişkinleri aynı şekilde etkilemektedir.Araştırmalar 5 ile 17 arasındaki aşırı kilolu çocukların kandaki kolestrol miktarının  normal kilodaki çocuklarınkinden 2.4 katı daha yüksek olduğunu ve en az bir kere kalp hastalığı riski yaşadığını göstermiştir.

FİZİKSEL AKTİVİTE

Fiziksel hareketsizlik, yüksek kolestrol,tansiyon ve sigara kadar tehlikelidir.

Sağlık uzmanları kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıkların riskini azaltmak için her gün en az 30 dakika fiziksel aktiviteyi önermektedirler.

Uzmanlar fiziksel hareketsizliğin erkeklere oranla bayanlarda daha yaygın olduğunu belirtmektedirler.