İnsan kanı dört grupta toplanır:A, B, AB, ve O.Her harf, kırmızı kan hücrelerinin üzerindeki antijen yada proteini gösterir. Örneğin A grubundaki kırmızı kan hücrelerinin yüzeyi A- olarak bilinen antijenleri taşır.

Her kan grubu Rh faktörüyle gruplanır.Kan Rh pozitif yada Rh negatif olabilir. Amerika’lıların % 85’I Rh+9 grup kan taşır.

Rh ismi proteinin keşfedildiği Rhesus maymunundan gelmektedir.

Kan nakli gerekli olduğu zaman kan grubu çok önemlidir.Kan naklinde hasta kendi kanıyla uyuşan kanı almalıdır.Bağışlanan kan hastanın kendi kanıyla karşılaştırılmalıdır.Eğer kan grupları uyuşmazsa kırmızı kan hücreleri biraraya yığılıp, kan damarlarını tıkayarak ölüme sebep olacak olan pıhtıları oluşturacaktır.

O- kan grubu “genel verici” olarak kabul edilir çünkü her gruba kan bağışında bulunabilir.AB+ kan grubu ise “ genel alıcı” dır çünkü bu kan grubuna sahip insanlar her tür kan grubundan kan alabilir.

Kan Grubu

 

Bu gruptan kan alabilecekler

O+

 

O+, A+, B+, AB+

O–

 

Bütün kan grupları

A+

 

A+, AB+

A–

6%

A+, A–, AB+, AB–

B+

10%

B+, AB+

B–

2%

B+, B–, AB+, AB–

AB+

4%

AB+

AB–

1%

AB+, AB–

  • Kan grubu tıpkı göz rengi gibi kalıtsaldır.
  • Belli kan grupları belli ülkelerde yaygındır.Çin’de nüfusun %99 dan fazlası Rh+ kan taşımaktadır.
  • Farklı türlerdeki hayvanlar farklı kan gruplarındadırlar.Köpekler 4,kediler 11,inekler 800 çeşit kan grubu taşır.
  • Bazı insanlar kan gruplarının insan kişiliğini yansıttığını söyler.A grubu kan taşıyanlar sakin ve güvenilir;B grubu insanlar yaratıcı ve kolay heyecanlanır;AB grubu insanlar düşünceli ve duygusal ve O grubu insanları ise kendinden emin ve lider ruhludur.
  • Japonya’da  kan gruplarının kişiliği yansıttığı düşünüldüğü için “Kan grubunuz nedir?” sıkça sorulan bir sorudur, tıpkı Amerika’da “Burcunuz nedir?” sorusu gibi…