Bu sevimli kediye yardım etmek 

ister misin?

Tıkla...

Hafızana güvenir misin? O zaman yandaki resme Tıkla...

Süt nereden ve nasıl elde ediliyor ?
Sütün nereden geldiğini hiç merek ettiniz mi? Evet süt çiftliklerde iyi beslenen ineklereden sağlanıyor.

Biliyor muydunuz?

İnekler dişidir. Erkek olanlar boğadır.

Bir inek doğum yapmadan önce süt veremez.

İnekler dünyanın süt ihtiyacının %90 ‘ını karşılar.
Bir inek memesi bir seferde 11-22 litre süt taşıyabilir.Bu durumda ineklerin sağılmak için sabırsızlanması çok normal değil mi...

Bir inek yaşamı boyunca 200,000 bardak süt verir.

İneklerin dört midesi olduğunu ve günde 40 kilo yemek yediğini biliyormuydunuz?Bu muhtemelen sizin kilonuzdan bile fazla!Sadece otla beslenen bir inek günde 50 bardak süt verebilir.Ama ot,ekin ve samanla beslenen bir inek günde 100 bardak süt üretir.

Süt sağma makineleri icat edilmeden önce (1894’de) çiftçiler saatte sadece altı inek sağabiliyorlardı.(Zor iş!!!)Bugün çiftçiler saatte 100 ineği sağabilen makineler kullanıyorlar.  

Sağma işleminden sonra süt 5 dereceye kadar soğutulur.Daha sonra sütü soğuk tutması için izole edilmiş kamyonlara konulur.Süt taşıyan kamyonları dev birer termos gibi düşünebilirsiniz…Kamyonlar sütleri bazı işlemlerden geçmesi için fabrikalara getirirler.    

Fabrikada süt test ,homojenize ve pastorize edilerek tadı güzelleştirilir.

Homojenize: Sütün içinde bulunan kaymağı parçalamak için yapılan işlemdir.Eğer içtiğiniz süt homojenize edilmemiş olsaydı bu kaymak sütün yüzeyine çıkacak ve siz içmeden evvel karıştırmak yada çalkalamak zorunda kalacaktınız.

Pastorize: 1856’da Fransız bilim adamı Louis Pasteur sıvıları yüksek derecelerde ısıtmasının bakterileri öldürdüğünü keşfetmiştir.

Süt daha sonra kartonlara doldurularak evinize,okulunuza ve süpermarketlere dağıtılır.Bugün içtiğiniz sütün iki gün önce ineğin memelerinde olduğunu bilmek garip değil mi?Bu arada sütünüzü içtikten sonra kalanı buzdolabına koymayı unutmayın.

Kemiklerinizinde sizinle birlikte geliştiğini ve şu dönemlerde kalsiyuma her zamankinden daha çok ihtiyacınız olduğunu unutmayın.Vücuttaki en hızlı gelişim 11-13 yaşları arasında gerçekleşiyor ve 15-19 yaşlarında ise bu hızlı gelişim tamamlanıyor.Kemiklerin %50'lik kısmı bu yıllar arasında şekillense de kemiklerinizin gelişimi durduktan sonra bile güçlenmeye devam etmektedir. Bu yüzden kemiklerinizi olabildiğince güçlendirmek için kalsiyum depolamanız gelecek yıllar için çooookkkk önemli.

Kemiklerin egzersizle de kalınlaşmakta ve güçlenmektedir.Bu yüzden sevdiğiniz bir sporu alışkanlık edinerek haftada en az üç sefer 30 dakika olmak üzere spor yapın.Futbol,dans,bisiklet,yürüyüş.....hiç farketmez...

Güvenlik ve Sağlık Sayfasına Dön