Okullarda eğitsel kolların yararına inanıyor musun?
Evet, güzel çalışmalar yapılıyor
Hiç bir yararı yok
Bazı kollar okul süresince çok aktifler
 
  
 
 
   
Özel Günler / 29 Ekim
 
Cumhuriyetcilik Anlayışı
 

Cumhuriyetçilik, Atatürk Devrimi’nde, ana ilke, temel değerdir. Çünkü Cumhuriyet, Atatürk Devrimlerinin bütün verimlerini içine alan bir devlet şekli olarak değiştirilmez bir kavramdır.

Cumhuriyet yönetiminde yurttaşlar düşüncelerini yasal sınırlar içerisinde özgürce ifade edebilirler. Düşünce suç sayılamaz, yasaklanamaz, baskı altına alınamaz.
Cumhuriyet, devlet yönetiminde keyfiliğin ve şahsîliğin önlenmesi için en sağlam güvencedir. Siyasal iktidarların değişmesi, Cumhuriyetin ilke ve niteliklerine etki etmez.
Cumhuriyet yönetiminde yurttaşlar birtakım önemli ortak değerlere sahiptir. Tasada, kıvançta, sevinçte ortaklık, bunlardan bazılarıdır. Örneğin, yurdun belli bir yerinde yaşanan doğal afet, sadece o bölge insanım üzmez; tüm Türk yurttaşlarına üzüntü verir. Ya da sanat, spor gibi alanlarda elde edilen bir başarı, tüm ulus için bir kıvanç ve sevinç kaynağı olur. Böylece felaketler birlikte göğüslenirken, mutluluklar da beraberce yaşanır. Böylelikle yurttaşlar arasında birlik, beraberlik, dayanışma duyguları artar, mutlu bir toplum ortaya çıkar.

Atatürk’ün Cumhuriyetçilik anlayışını biraz da kendi sözlerinden görelim:

"Türk milletinin tabiat ve adetlerine en uygun idare, cumhuriyet idaresidir." "Cumhuriyet, ahlakî fazilete dayanan bir idaredir. Cumhuriyet, fazilettir. Sultanlık, korku ve tehdide dayanan bir idaredir. Cumhuriyet idaresi faziletli ve namuslu insanlar yetiştirir.

Sultanlık, korkuya ve tehdide dayandığı için korkak, alçak; sefil ve rezil insan­lar yetiştirir. Aradaki fark bundan ibarettir." "Egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur." Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. Biz Cumhuriyet’i kurduk, Cumhuriyet 10 yaşını doldururken demokrasinin bütün icaplarım sırası geldikçe koymalıdır."

"Benim için bir taraflılık vardır: Bir tarafım. O da Cumhuriyet taraflılığı, fikir ve sosyal inkılap taraflılığı. Bu noktada yeni Türkiye topluluğunda bir ferdi hariç düşünmek istemiyorum."