Okullarda eğitsel kolların yararına inanıyor musun?
Evet, güzel çalışmalar yapılıyor
Hiç bir yararı yok
Bazı kollar okul süresince çok aktifler
 
  
 
 
   
Özel Günler / Dünya Tiyatrolar Günü
 
Tiyatro Türleri
 
Tiyatro, genellikle yaşanmış ya da yaşanması mümkün olayları içeren "oyun" adı verilen bir eserin sahnede, seyirci karşısında canlandırılmasıdır.
Tiyatronun "görsel" ve "işitsel" iki temel ögesi vardır. Görsel yönü, oyuncular, davranışlar, jestler, mimikler, dekor, kostüm, ışık ve renklerden ibarettir. İşitsel yönünü ise sesler, konuşmalar, besteler oluşturur. Bu özellikleriyle tiyatro hem gözümüze, hem de kulağımıza hitap eder. Dolayısıyla tiyatro, resim, müzik, heykeltıraşlık, öykü, roman gibi pek çok sanat dalıyla yakından ilgilidir.
Tiyatronun tarihi, günümüzden yaklaşık 2500 yıl öncesine kadar uzanır. İnsanoğlunun yarattığı en eski sanat dallarındandır. Araştırmacılar tiyatronun kaynağını "danslara" ve "taklitlere" dayandırırlar.
Günümüz tiyatrosunun temelleri eski Yunan uygarlığına dayanır. M.Ö. 5. Yüzyıllarda dinsel-büyüsel kaynaklı Dionisos şenlikleri yapılırdı. Bu şenliklerde taklitler yapılır, şarkılar söylenir, oyunlar oynanırdı. Zamanla bu oyunlar tekrarlandı. Tekrarlandıkça gelişti, yaygınlaştı ve olgunlaştı.Tiyatro oyunlarını, konularına göre üç ana grupta toplayabiliriz:
1.Trajedi: Çok acıklı olayları anlatır. Olaylar genellikle tarihten alınır. Kişileri, hükümdarlar, soylullar, seçkin insanlardır.
2.Komedi: Olayların gülünç yönlerini anlatan, güldürüp eğlendiren bir tiyatro türüdür.
3.Dram: Yaşamın hem acıklı, hem de gülünç yönlerini anlatır. Konularını günlük basit olaylardan, yaşanmış gerçeklerden, tarihten alabilir. Bu üç türün dışında bir de "Müzikli Tiyatrolar" vardır:
a) Opera: Sözlerinin tamamı ya da büyük bir kısmı; koro, solo biçiminde ve koro eşliğinde şarkılı olarak söylenen müzikli tiyatro eseridir.
b) Operet: Konusu hafif, eğlenceli, içinde bestesiz konuşmaların da yer aldığı, çoğunlukla halk için yazılan müzikli tiyatrodur.
c) Vodvil: Hareketli ve eğlenceli bir konuyu ele alan, içinde şarkılara da yer veren bir komedi türüdür.
d) Bale: Ele aldığı konuyu çeşitli danslarla, davranışlarla anlatan müzikli, sözsüz tiyatrodur.