Okullarda eğitsel kolların yararına inanıyor musun?
Evet, güzel çalışmalar yapılıyor
Hiç bir yararı yok
Bazı kollar okul süresince çok aktifler
 
  
 
 
   
Özel Günler / Hayvanları Koruma Günü
 
Önemi
 
Yaşadığımız bu güzel dünyada canlı ve cansız varlıklar, insanlar için yaratımış; hepsine insanlar, düşünceleri sayesinde hakim olmuşlardır. Bütün canlıların hayatlarını devam ettirme yönlerinden birbirleriyle yakın ilişkileri vardır. Bu nedenle canlıları bir bütün olarak ele almak ve değerlendirmek gerekir.
Yeryüzünde varlıkları ikiye ayırıyoruz. Canlı varlıklar, cansız varklıklar. Canlı varlıkları da insanlar, hayvanlar ve bitkiler olarak üç grupta inceliyoruz. Hayvanlar ve bitkilerin insanların yararına canlılıklarını sürdürdüklerini görüyoruz. Hayvanlar da yaşamlarını daha çok bitkiler sayesinde devam ettirirler. Demek oluyor ki tabiatta bütün varlıklar bir denge içinde bulunuyorlar.
İlk çağda insanlar, çevrelerinde bulunan, onlara korku ve dehşet veren hayvanlardan korunmak, yiyeceklerini karşılamak ve derilerini giymek için avlanıyorlardı. Bu durum uzun yıllar sürdü. Daha sonra etlerini yedikleri, derilerini giydikleri hayvanlarla iyi geçinme, dost olma yollarını aradılar. İlk zamanlarda korku ile yanlarına yaklaşamadıkları ve yok etmeye çalıştıkları hayvanları, yakalayarak ehlileştirmeye ve kendilerine alıştırmaya ve onlardan yararlanmaya başladılar. İnsanlık ilerledikçe hayvanlara olan ihtiyaç da hızla artmaktadır.
Yaşamak ve hayatımızı devam ettirmek için hayvanlara çok ihtiyacımız vardır. Etlerinden, sütlerinden, güçlerinden, kürklerinden, tüylerinden, yumurtalarından, derilerinden, balından, gübrelerinden ve boynuzlarından yararlanıyoruz.
Ayrıca insanlar, sanayide, endüstride, posta işlerinde, süt hayvanı ve ev bekçisi olarak hayvanlardan yararlanmasını bilmişlerdir. Atalarımız at üzerinde Orta Asya’dan dünyanın en ücra köşelerine medeniyet ışığını yaymışlardır.
Hayvanların bize sayılamayacak kadar çok faydaları vardır. Çoğu, kendilerini koruyacak güçten yoksundur. İnsanlar gibi çalışıp ihtiyaçlarını karşılayamayan, konuşup isteklerini anlatamayan hayvanları korumak, merhamet etmek onlara iyi bakmak bir insanlık görevidir.
Hayvanların sağlığını kendi sağlığımız gibi düşünerek, barındıkları yerlerin, yedikleri, içtikleri şeylerin sağlık şartlarına uygun olmalarına dikkat etmeliyiz. Hastalandıkları zaman tedavi ettirmeliyiz. Unutmayalım ki hayvanları seven, onlara acıyan insanlar, iyi kalpli ve yüksek duygulu insanlardır. Hayvanları sevmeyen, insan sevgisinden de yoksun olur.