Okullarda eğitsel kolların yararına inanıyor musun?
Evet, güzel çalışmalar yapılıyor
Hiç bir yararı yok
Bazı kollar okul süresince çok aktifler
 
  
 
 
   
Özel Günler / Hayvanları Koruma Günü
 
Kötü Muamele
 

Bir hayvana bilerek ya da zevk için acı çektirmek, hayvanı öldürmek, bilerek ve kötü niyetle ihmal edip bakmamak hayvanlara kötü muamele etmektir. Hayvanlara eziyet dünya ülkelerinin hemen hepsinde yasalara aykırıdır. Soyu tükenmekte olan hayvan türlerine özel ilgi gösterilmeye başlanmasıyla 20. Yüzyılın ortalarında hayvanları koruma hareketi hız kazanmış ve birçok yasa çıkarılmıştır. Gene de uygulamadan sorumlu görevliler çoğunlukla ancak ilgili kişi ve grupların seslerini yükseltmesi ve kamuoyunun baskısı üzerine yasaları uygulamaktadırlar.
Hayvanları kötü muameleden koruma hareketinin kökleri Antik Çağa dek uzanır. Pythagoras, insan aşamasına ulaşamamış bütün yaratıkları iyi davranmayı görev sayıyor, şair Bion ise “Çocuklar oyun olsun diye kurbağaya taş atarlar, oysa kurbağa ölür” diyordu. Arenalardaki gösterilerin bütün acımasızlığına karşı Romalılar bile hayvanlara çok kötü davranılmasından yana değildi. Büyük Pompeius’ un düzenlediği tüyler ürpertici fil kıyımı karşısında halk ayaklanmış ve generalin acımasızlığını lanetlemişti.Dünyanın ilk hayvanları koruma derneği 1824’te İngiltere’de Hayvanlara Kötü Muameleyi Önleme Derneği adıyla kuruldu; 1840’ta da Kraliçe Victoria’ nın buyruğuyla adının başına “Kraliyet” sözcüğü eklendi. 1845’te Franda’da Hayvanları Koruma Derneği’ ni kuran General Jacques Delmas de Grammont 1850’ de İngiltere’ deki yasayı andıran Grammont Yasası’ nın çıkmasını sağladı.Çok geçmeden İrlanda, Almanya, Avusturya, Belçika ve Hollanda gibi ülkeler de hem yasa, hem de derneklerle İngiltere ve Fransa örneklerini izlediler.
  ABD’ de harekete Abraham Lincoln’ ın Rusya elçisi Henry Bergh öncülük etti. Bergh Petersburg’ da bir araba sürücüsünün atını kırbaçladığını gördüğü andan ömrünün sonuna kadar hayvanları korumak için mücadele verdi; boğa güreşinden, canlı hayvanları kesip açarak araştırma yapmaya kadar her konuda hayvanları korumaya çalıştı. Amerikan Hayvanlara Kötü Muameleyi Önleme Derneği de büyük ölçüde onun çabasıyla 1866’ da New York’ ta kuruldu.
20.Yüzyılın sonlarına doğru, havanları koruma dernekleri ve koruyucu yasalar dünyanın hemen bütün ülkelerinde yerleşti. Japonya Hayvanları Koruma Derneği’ nden, boğa güreşine hala yer veren birkaç ülkeden biri olan İspanya’ daki Hayvan ve Bitki Derneği’ ne kadar çeşitli dernekler ortaya çıktı. Türkiye Hayvanları Koruma Derneği ise 1924’ te Atatürk’ ün desteği ile kuruldu.

(Ana Britannica)