Okullarda eğitsel kolların yararına inanıyor musun?
Evet, güzel çalışmalar yapılıyor
Hiç bir yararı yok
Bazı kollar okul süresince çok aktifler
 
  
 
 
   
Özel Günler / Sağlık Haftası
 
Bulaşıcı Hastalıklar
 

Çeşitli yollarla insanlara geçebilen hastalıklar, bulaşıcı hastalıklardır. En yaygın olarak bilinen bazı bulaşıcı hastalıklar şunlardır:

VEBA
Halk arasında bu hastalığa "taun" adı da verilir. Mikrobu, henüz bilinmemektedir. Farelerden insanlara geçer. Vebalı fareleri ısıran pirelerden de geçer. Korunma yolları: Korunmak için aşısı vardır. Farelerle mücadele etmek gerekir.

VEREM
Halk arasında "ince hastalık" da denir. Mikrobu vardır. Veremli hastaların tükürüklerinden, kanından; inek, domuz, kedi gibi hayvanların salyalarından bulaşır.
Korunma yolları: Verem aşısı vardır. Veremlilerle temas etmemek gerekir. Sütler kaynatılarak içilmelidir. İyi beslenmeli, alkollü içkilerden uzak durmalı, temiz hava ve bol güneş alınmalıdır.

KUDUZ
Kudurmuş hayvan ve insanların salyalarından yayılır. Kuduzun bulaşmasına sebep olan en önemli hayvan köpektir. Kedi, kurt, tilki gibi hayvanlardan da bulaşabilir. Çoğunlukla kudurmuş köpeğin ya da henüz kuluçka devresindeki köpeğin ısırmasıyla bulaşır. Kudurmuş insan başkalarını ısırmaz. Hastalığın kuluçka devresi 14 günden 7 aya kadar sürebilir.
Korunma yolları: Kudurmuş insanları çok sıkı bir şekilde ayırmalı şüpheli ya da kudurmuş köpek tarafından ısırılmış insanları hiç zaman geçirmeden tedavi edilmelidir.

KOLERA                                         
Hastaların pislikleri, kusmaları, idrarları yoluyla yayılır. Lağım suları, kanalizasyon sızıntıları, karasinekler, hastalığın bulaşma vasıtalarıdır. Hastalık, çok çabuk etkisini gösterdiği gibi çok da çabuk bulaşır.
Korunma yolları: Koleranın aşısı vardır. Bir kentte kolera görülürse herkesin aşılanması gerekir. Temizlik çok önemlidir.

KIZAMIK
Ağız, burun ifrazatı, bazan da hasta kanı ile bulaşır.Solunum yollarıyla geçer.
Korunma yolları: Hastanın ayrılması, boğaz ve burnun temizlenmesi gerekir. Hasta iyileştikten sonra eşyalarının, giysilerinin dezenfekte edilmesi, çok iyi temizlenmesi gerekir.
Öğrenciler kızamığa yakalanırsa okulun kapatılması gerekmez. Ancak hasta öğrenci 16 gün okula alınmamalıdır.

KABAKULAK
Ağız ve burun ifrazatıyla yayılır. Hastanın tükürüğü ya da burun akıntısı, bunların bulaştığı elbise, yastık, yatak gibi araçlarla bulaşır.
Korunma yolları:Bulaşma ve geçme devri, hastalığın meydana çıkmasından önce başladığından dolayi korunmak çok güçtür.Okulda korunmak için, hastalığın baslangıcından itibaren hastayı 21 gün okula almamak gerekir.

SU ÇİÇEĞİ
Çok tehlikeli bir hastalık değildir. Çiçeklerin içindeki sıvı, burun ve boğaz akıntılarının konuşurken, öksürürken sıçramasıyla başkalarından geçer.
Korunma yolları: Hasta olanlarla temas etmemek gerekir. Hastalığın başlamasından itibaren hasta 16 gün okula gelmemelidir.

SITMA
Anofel denilen sivrisineğin sıtmalıları sokarak kanlarını emip sağlam insanlara bulaştırmasıyla geçer.
Korunma yolları:Bataklıkları kurutmak, su birikintilerini yok etmek, sivrisineklerden korunmak gerekir.

AİDS
Çoğunlukla cinsel temas yoluyla bulaşır. Günümüzde çok yaygındır. Nedeni HIV adlı virüstür. Bu mikrop, vücudun hastalıklara karşı direncini kırarak ölüme yol açar.Cinsel temas, kan yoluyla ve gebelik sırasında anneden çocuğa geçer.
Korunma yolları:Prezervatif kullanılmalı, kan alış verişlerinde tek kullanımlık enjektörler kullanılmalı, cerrahi aletlerde sterilizasyona uyulmalıdır.

Kısaca tanıtılanlar ve daha başka bulaşıcı hastalıklar toplum sağlığı bakımından çok tehlikelidir. Zamanında önlem alınmazsa toplu ölümlere, büyük felaketlere yol açabilir. Bunun için bulaşıcı hastalıkların ilgili sağlık kuruluşlarına mutlaka zamanında haber verilmesi gerekir.
Her ülkede haber verilmesi zorunlu olan hastalıklar vardır. Bizde ihbarı zorunlu olan hastalıklar şunlardır:
1. Cüzzam   
2. Çiçek 
3. Difteri  
4. Hummayı raçia   
5. Kuduz 
6. Kızamık
7. Kızıl 
8. Kolera
9. Malta humması
10. Ruam 
11. Bulaşıcı menenjit
12. Salgın çocuk felci
13. Şarbon
14. Tifo
15. Firengi
16. Tüberküloz