Okullarda eğitsel kolların yararına inanıyor musun?
Evet, güzel çalışmalar yapılıyor
Hiç bir yararı yok
Bazı kollar okul süresince çok aktifler
 
  
 
 
   
Özel Günler / Yeşilay Haftası
 
Uyuşturucu Maddeler
 

Öteki zararlı maddelere oranla çok daha büyük felaketlere; kişisel, ailesel ve toplumsal felaketlere sebep olan uyuşturucular günümüz gençliği için en büyük tehlikelerden birisidir.
Başlıca uyuşturucu maddelerşunlardır:

AFYON

Afyon,"papaver somniferum" adlı bir bitkinin baş kısmından elde edilen bir maddedir. Aslında afyon kozası uyuşturucu değildir. Kozanın dış kabuğunda bulunan süt, uyuşturucu niteliktedir.
Önce süt halinde elde edilen ham afyon, birtakım işlemlerden geçirilerek "işlenmiş afyon" elde edilir. Bundan da çeşitli uyuşturucular yapılır.

ESRAR

Esrar, hintkeneviri çiçekteyken kurutulup toz haline getirilerek elde edili. Yeşil renkli, özel kokulu bir tozdur. Genellikle levha ve çubuk halinde bulunur. Toz halindeki esrara "kubar" denir.
Esrar tüttürülerek içildikten 30 dakika sonra en yüksek etkiyi gösterir; aynı etki hintkeneviri yağı damardan şırınga edildiğinde de görülür.
Esrar yüksek dozda kullanıldığında, vücut biçiminde çarpılma, bazan heyecanla birlikte düşsel görüntüler yaratır. Fizyolojik olarak, çarpıntı, kaslarda güçsüzlük ve hareket sapmaları olur, göz akları kanlanır. Esrarın uzun süre kullanılması uyuşturucu alışkanlığı yaratır.

KOKAİN

Kokain, koka bitkisinin yaprakları ndan çıkarılan, beyaz kristaller halinde güçlü alkaloittir.
Yaygın uyuşturucu maddelerden birisi olan kokain toz halde burna çekilerek, çözelti halinde deri altına şırınga edilerek ya da sigara gibi içilerek kullanılır. Burun mukozasından kolaylıkla emildiği için daha çok burun yoluyla kullanılırsa da oldukça tahriş edicidir. Aşırı kullanımda burun boşlüğunda yaralara neden olur.
Kokain, kısa sürede psikolojik bir bağımlılık yapar. Merkezî sinir sistemi için çok toksik bir maddedir. Beyin kabuğunu uyararak öfori oluşturur, görsel, işitsel rahatsızlıklara neden olur. Giderek uykusuzluk, sinirlilik, sindirim bozukluğu ve aşırı kilo kaybı görülür. Miktarın artırılması ve kronik kullanımlar paranoyaya neden olur. Sinirsisteminin işlevinin büyük ölçüdeortadan kalkmasıyla da solunum yetmezliği ve ölüm olayları görülür.

LSD (Lyserg Saure Diathyiamid)

İlk defa 1938’de sentetik olarak elde edilmiş, sonra çavdar mahmuzu tanecik-lerinden doğal olarak bulunmuştur.
LSD’nin sinir sistemince emilmesi hızlıdır ve kişi sırayla üç değişik etki duyar:
1. Kalp atışının hızlanması, atardamar basıncının yükselmesi, sindirim bozuklukları.
2. Algılama etkileri: Görsel ve işitsel belirtiler.
3. Ruhsal etkiler: Zaman kavramının bozulması, düşünce akışında bozukluklar, uyanıkken düş görme hali, kişilik kaybı duygusu. Şiddetli değişmeler, kendine ya da başkalarına saldırganlık hali.

MORFİN

Morfin, afyondan çözelti halinde elde edilmesi, buharlaşma ve kalsiyum klorür çözeltisi ile yeniden çözme işlemlerini gerektirir. Bir çözeltinin ayrılmasından sonra, sıvı kısım birkaç kez buharlaştırılır ve geride morfin ve kodein kristalleri toplanır. Bunlar amonyak yardımıyla çözündürüldükten sonra yeniden kristalleştirilir. Böylece morfin, çözeltide kalan kodeinden ayrılmış olur. Elde edilen morfin kristalleri renksiz ve kokusuzdur.
Morfin, bol rüyalı bir uyku verir. İlk şırıngadan sonra tam tersine, sıkıntı ve bulantıya neden olur. Sindirim sistemi üzerinde etkilidir, kabızlık yapar. Tansiyon düşürür, salgıları azaltır.
Morfinin yüksek dozlarda alınması sonucu meydana gelen akut zehirlenme, bulantıyla birlikte ruhsal uyarılma hali yaratır. Bunu solunum yavaşlaması ile birlikte koma, morartı ve ölüm izler.
Morfinin uzun süre kullanılması alışkanlıkla birlikte ciddi bedensel ve ruhsal bağımlılık yaratır.