Okullarda eğitsel kolların yararına inanıyor musun?
Evet, güzel çalışmalar yapılıyor
Hiç bir yararı yok
Bazı kollar okul süresince çok aktifler
 
  
 
 
   
Özel Günler
 
İzmirin Kurtuluşu
 

Mondros Mütarekesi’nin (ateşkes antlaşması) 30 Ekim 1918’de imzalanmasından sonra, 4 Kasım 1918 günü izmir’e bir İngiliz savaş gemisi gelir. Mondros Anlaşması ite Osmanlı Devleti düşmana teslim olmuştur. Bu anlaşma gereği İtilaf Devletleri yurdumuzda gerekli gördükleri yerleri işgal edebileceklerdi.13 Kasım 1918’de Osmanlı Devleti’nin başkenti İstanbul işgal edildi. Daha sonra İngilizler; Musul, Antep, Urfa, Maraş’ı Fransızlar; Adana ve çevresini, İtalyanlar; Antalya ve Konya çevresini işgal ettiler.
Ocak 1919’da üçü Yunan gemisi olan, İngiliz, Fransız, ABD gemilerinden oluşan büyük bir düşman donanması İzmir Körfezi’ne demir attı.Donanmanın temsilcisi 13 Şubat 1919 günü İzmir Vali vekili ve 17. Kolordu Komutanı Nurettin Paşa’yı ziyaret ederek; "Osmanlı ülkesinin İngiltere, Fransa ve İtalya arasında paylaşılacağını" söyledi.
Böylece Yunan işgalinin zemini hazırlandı. İzmir’i Rumlar da "Küçük Asya Cemiyeti" adıyla bir örgüt kurarak Yunan işgaline hazırlanırlar.15 Mayıs 1919 sabahı erken saatlerde birkaç Yunan savaş gemisi ile bir İngiliz savaş gemisi himayesinde iki büyük iki küçük nakliye gemisiyle Yunanlı askerler İzmir limanına çıktılar.Yunan bahriyelilerini İzmirli Rumlar sevgi gösterileriyle karşılar. İzmir kiliselerinden çan sesleri kesintisiz çalınır.
 
Konak Meydanı’na doğru yürüyen Efzun Alayı sancaktarını Hasan Tahsin (Osman Recep Nevres) tabancasını ateşleyerek öldürür. Yurdunu savunmak amacıyla silahını ateşleyen Hasan Tahsin, Yunan askerlerince Konak’ta şehit edilir. Hasan Tahsin’in bu ilk kurşunu, İzmir’deki Türkleri harekete geçirir. Saat 10.30’dan itibaren şehirdeki Türkler direnişe başlarlar. İzmir üç yıl işgal altında kalır.
26 Ağustos’ta başlayan büyük taarruzla Afyon’dan düşman kovularak sıra ile 1 Eylül Kütahya ve Uşak, 2 Eylül Eskişehir, 3 Eylül İnönü mevzileri alınarak, 4 Eylül’de Salihli ve Alaşehir’e kadar düşman takip edilir ve bölge düşmandan temizlenir. 6 Eylül günü Yunan askerleri Manisa’yı ateşe verirler. 7 Eylül günü ise 1. Ordu Birlikleri İzmir’e doğru yürüyüşe geçer.9 Eylül’de Türk Ordusu, Kadifekale’de Türk Bayrağı’nı çekerek güneşin ilk ışıklarıyla İzmir’e girer. Süvari Birliği Komutanı Yüzbaşı Şerafettin Bey, 10.30’da İzmir Hükümet Konağı’na Türk Bayrağını çeker. Diğer koldan İzmir’e giren Süvari Birlik Komutanı Yüzbaşı Zeki Bey de Kışla’ya Türk bayrağını çeker. İzmir böylelikle işgalden kurtarılır. Üç bin Yunan askeri esir alınır. 10 Eylül günü sabahı izmir’e gelen Mustafa Kemal Paşa Hükümet Konağı’nda yabancı devlet temsilcilerini kabul etmiştir.İzmir’in alınmasıyla Türk Kurtuluş Savaşı zaferle sonuçlanmıştır.
 
Hasan Tahsin
Süvariler
Kurtarıcı
Şiirler