Okullarda eğitsel kolların yararına inanıyor musun?
Evet, güzel çalışmalar yapılıyor
Hiç bir yararı yok
Bazı kollar okul süresince çok aktifler
 
  
 
 
   
Özel Günler / Beslenme Haftası
 
Besini koruma yöntemleri
 

Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan insanlar, kendi bölgelerinde yetişmeyen besinlere de gereksinim duymaktadırlar. Günümüzde besinler üretildikleri yerlerden çok uzaklara götürülmektedir.
 
Doğal afetler, kıtlıklar, savaşlar gibi nedenleri de düşünerek besinlerin bir süre korunarak saklanması gerekebilir.
 
1.Isı Uygulama Yöntemiyle Koruma
Hava almayacak biçimde kapatılmış kaplardaki besinlerde bulunan mikroorganizmaları, yüksek sıcaklıkta öldürmek esasına dayanır. Bu iş için cam kavanozlardan yararlanılır.

2-Soğuk Uygulama Yöntemiyle Koruma
Besin maddelerini soğukta koruma ya da dondurarak korumak mümkündür. Soğukta koruma, besinler dondurulmadan, kısa bir süre, en fazla bir hafta saklanabilir.

Dondurularak korumada besin maddeleri –18 derecenin altında dondurulur. Dondurulmuş besinler genellikle –20 derece dolaylarında depolanıp korunur. Oldukça uzun sürelidir.

3-Koruyucu Maddelerle Koruma
Besinleri daha fazla saklayabilmek için, Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne uygun oranda kimyasal koruyucu maddeler kullanılır.
Koruyucular, bakterileri, mayaları ve küf mantarlarını öldürür, çoğalmalarını engeller.

4-Kurutarak Koruma
Besinleri saklamanın en eski yoludur. Çeşitli yöntemlerle besin maddelerindeki su miktarını en az düzeye düşererek, mikroorganizmaların çalışmasına engel olma esasına dayanır. Kurutma işi, güneşte doğal olarak yapılır. Ancak sanayi ürünlerinde yapay olarak da yapılmaktadır.