Okullarda eğitsel kolların yararına inanıyor musun?
Evet, güzel çalışmalar yapılıyor
Hiç bir yararı yok
Bazı kollar okul süresince çok aktifler
 
  
 
 
   
Özel Günler / Dünya Çocuk Kitapları Haftası
 
Kütüphane
 
Basma ya da yazma kitap, dergi, gazete, broşür, harita vb. fikir ürünlerinin ve diğer eğitim araçlarının, okuyucuların yararlanmalarına sunulmak amacıyla toplanıp saklandığı yerlere "Kütüphane" denir.
Daha milattan önceki devirlerde eski uygarlık merkezlerinde kütüphanelerin kurulmuş olduğu anlaşılmaktadır. Bu eski kütüphaneler, doğu uygarlıklarına aittir. Eski çağların en ünlü kütüphanesi Mezopotamya’da Ninova’da Assurbanıpaf’ın VH. yüzyılda kurduğu kütüphanedir. M.Ö. IV. yüzyılda Yunan hükümdarı Ptolemaios l’in İskenderiye’de kurduğu kütüphane eski çağların en ünlü kütüphanesidir. Yunan site devletleri de genel kütüphaneler kurmuşlardır. Roma’da da imparatorluk devrinde 28 kütüphane kurulmuştur. Bu kütüphanelerin çoğu ganimet olarak elde edilen kitaplarda kurulmuştur. Bunların en önemlisi Tarajanus tarafından kurulan Ulpina Kütüphanesiydi. Dünyanın en eski kütüphanelerinden biri de Bergama ilçesindeki Akslepion Kütüphanesidir. Yine Bergama’da M.Ö. 198 yılında Bergama kralı Attolas l. tarafından Bergama Kütüphanesi kurulmuştur. İzmir’in Selçuk İlçesi’nde M.S. 135 yılında kurulan Celsus Kütüphanesi mimari açıdan üstün bir yapıttır. İzmir’e gelen binlerce turist, bu kültür kalıntılarını gezer.
Bilimsel alanda kütüphanelerin ortaya çıkması ilk kurulan üniversitelerle birlikte olmuştur. İngiltere’de Oxford kütüphanesi Cambridge kütüphanesi, Paris’te Mazarine Kütüphanesi hep bu yolla açılmış kütüphanelerdir. XVII. yüzyılda Berlin Ulusal Kütüphanesi, 1712’de Madrid Ulusal Kütüphaneleri, 1789’da Amerikan Ulusal kütüphanesi, Moskova’da Lenin kütüphanesi, Çin’de Pekin kütüphanesi dünyanın en büyük kütüphaneleridir.
Türkiye’de kütüphanecilik, Cumhuriyetten sonra gelişmiştir. 1950 yılında çıkarılan bir kanunla kurulan Ankara’daki Milli Kütüphane Türkiye’nin en büyük kütüphanesidir. (650.000 cilt) Türkiye’nin diğer önemli kütüphaneleri, Beyazıt Devlet Kütüphanesi (437.000 cilt), istanbul Üniversitesi Kütüphanesi (250.000 cilt), Süleymaniye Yazmalar Kütüphanesi (80.000 cilt)
Türkiye’de biri Ankara Üniversitesi DTCF’nde diğeri İstanbul Üniversitesi Ed. Fakültesi’nde olmak üzere iki Kütüphanecilik Enstitüsü vardır.