Okullarda eğitsel kolların yararına inanıyor musun?
Evet, güzel çalışmalar yapılıyor
Hiç bir yararı yok
Bazı kollar okul süresince çok aktifler
 
  
 
 
   
Özel Günler
 
Dünya Çocuk Kitapları Haftası
 

Yazının bulunması belgesel tarihinde başlangıcı sayılır. En eski kitap günümüzden beş bin yıl önce Mısır’da papirüs bitkisinin geniş yaprakları üzerine yazılmıştır. Çin’de de ipek üzerine yazılı belgelere raslanılmıştır ki aynı döneme denk düşmektedir.
Almanya’da 1463’de Johan Gutenberg’in matbaa makinasını bulup, ilk şiir kitabım basmasıyla modern yayın hayatı başlamıştır.

Ülkemizde ilk matbaa, 1456 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde başarısız bir girişimle sonuçlanır. İkinci girişim. III. Ahmet’in izniyle 5 Temmuz 1727’de İbrahim Müteferrika tarafından matbaa kurulur ve faaliyete başlar.

Kitap, insanın yetişmesi ve kültürel birikiminin artmasında önemli bir temel taşıdır. Bu nedenle dünyada kitap okumayı yaygınlaştırmak için "Dünya Çocuk Kitapları Haftası" düzenlenmiştir.

Kitap Haftası düzenleme girişimi 1917 yılında "Amerikan izcileri Kitaplık Yöneticileri" tarafından başlatılır. Bu öneriyi aydınlar, yazarlar ve yayıncılar destekler. 1919 yılında "Çocuk Kitapları Haftası" kutlanmaya başlanır. Bazı ülkeler de bu kutlamaları benimser.

Ülkemizde "Çocuk Kitapları Haftası" 1947 yılından itibaren her sene Kasım ayının 2. Pazartesi başlayan hafta kutlanır.

Çocuk kitaplarının, çocukların ruhsal gelişimlerine önemli katkıları olduğunu vurgulayan UNESCO, 1972 yılım "Dünya Kitap Yılı" olarak ilan etmiştir. Bunun sonucu olarak da bütün ülkelerde kitap sergileri açılmış, etkinlikler düzenlenmiştir.

Bir ülkenin uygarlık düzeyi, o ülkede basılan, satılan ve okunan kitapların sayı ve nitelikleriyle ölçülür. Günlük gazetelerin tirajı o ülke insanlarının kültürel düzeyinin ölçütüdür. Bu nedenle ileri ve çağdaş ülkelerin aydın insanları gibi okumayı vazgeçilmez tutku haline getirmeliyiz.

 
Önemi
Tarihçesi
Yararları
Sevgisi
Kütüphane
İşlevleri
Güzel Sözler
Şiirler-1
Şiirler-2