Okullarda eğitsel kolların yararına inanıyor musun?
Evet, güzel çalışmalar yapılıyor
Hiç bir yararı yok
Bazı kollar okul süresince çok aktifler
 
  
 
 
   
Özel Günler / Verem Haftası
 
Korunma Yolları
 

Günümüzde kanser, AİDS nasıl tedavisi olmayan, çaresi henüz bulunamamış ürkütücü, korkunç bir hastalıksa, bundan 60-70 yıl öncesinde verem, bunlardan daha korkunç bir hastalıklı. Çünkü o yıllarda tıp bilimi bugünkü gibi gelişmiş, modern bir durumda değildi. Hastalıklardan korunma olanakları yetersizdi. Halk yoksul ve bilinçsiz olduğu için ilaç bulamıyor ya da sağlık kuruluşuna başvurmakta çok geç kalıyordu. Çok bulaşıcı bir hastalık olduğu için girdiği yerde tüm insanları ölüme götürüyordu.
Verem, uzun süre tedavi gerektiren, bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaştığı insanları hayatlarım kazanamayacak, yaşamlarım sürdüremeyecek hale getirir. Hastayı; ailesi, çevresi ve toplum için büyük bir yük haline getirmesi nedeniyle verem, sosyal bir hastalıktır. Sadece hastayı değil, tüm toplumu yakından ilgilendirir.
Bu nedenlerle toplum, kişiler ve hasta hijyen kurallarına uymalıdır. İyi beslenmek, düzenli spor yapmak, sağlıklı yaşamın koşullarına uymak gerekir. Bütün bunlar vereme karşı dayanıklılığı artırır, yayılmasını önler.
Yıllar öncesinin en tehlikeli hastalığı olan verem; toplumun bilinçlenmesi, tedavi olanaklarının çok artması, insanların, sağlığına gereken önemi vermesi, ana babaların çocuklarını zamanında aşılatmaları gibi nedenlerle artık can alan bir ejderha olmaktan çıkmıştır. Ancak kökü   kazınmamıştır. Korunma yollarına, sağlığımıza dikkat etmezsek toplumu, insanlığı tehdit etmeğe hazır bir canavar gibi pusuda beklemektedir.Veremin çaresi olduğunu bilmeli ama ondan korunmak, ona yakalanmamak için tüm sağlık kurallarına da uymalıyız.
VEREMDEN KORUNMA VE KURTULMA YOLLARI
Vereme yakalanmamanın ilk koşulu, onun vücudumuza girebileceği tüm kapıları kapatmaktır. Bunun için şunlara dikkat etmek gerekir:
a) Dengeli beslenmek, günlük yeterli kalori, mineral, vitamin ihtiyaçlarını almak.
b) Güneşten mümkün olduğunca çok yararlanmak.
c) Yeterince dinlenmek, günün yorgunluğunu, stresini atmak.
d) Temiz hava almak, ormanlık alanlarda, kırlarda, yeşil alanlarda bol bol gezmek, dolaşmak.
e) Koruyucu aşıları zamanında yaptırmak.(BCG aşısı)
f) Yenen ve içilen besin maddelerinin temiz olmasına dikkat etmek.
g) Verem hastalığı taşıyan insanların yanma fazla yaklaşmamak, eşyalarını kesinlikle kullanmamak.
h) Sütü kaynattıktan sonra içmek.
ı) Her yıl bir sağlık kuruluşunda kontrolden geçmek.
Bu kurallara uyulursa hastalığa kolay kolay yakalanmayız. Zaten en iyisi hastalığa yakalanmamaktır. Ama yakalanılsa bile verem artık rahatça tedavi edilebilen bir hastalıktır. Önemli olan zamanını geçirmemektir.
Hastalığın tedavi edilebilmesi için: Belirtilerini sezdiğimiz, yakalandığımızı hissettiğimiz anda hiç zaman kaybetmeden varsa bir "Verem Savaş Dispanseri"ne gidip muayene olmalıyız. Yoksa sağlık ocakları, devlet hastaneleri başta olmak üzere herhangi bir sağlık kuruluşuna başvurmalıyız.

Unutulmamalıdır ki erken teşhis ve tedavi her hastalıkta olduğu gibi veremde de çok önemlidir.