Okullarda eğitsel kolların yararına inanıyor musun?
Evet, güzel çalışmalar yapılıyor
Hiç bir yararı yok
Bazı kollar okul süresince çok aktifler
 
  
 
 
   
Özel Günler
 
Verem Haftası
 

VEREM HASTALIĞI NEDİR?

Halk arasında verem hastahğının, bir akciğer hastalığı olduğu kanışı vardır. Genel olarak verem hastalığı akciğerlerde yaygın olmakla birlikte, başka organlarda da görülebilir. Örneğin; miliyer veremi, cinsel organlar veremi, menenjit veremi, adenit ve idrar yolları veremi gibi, çeşitli organlarda oluşan veremler de vardır. Verem hastalığını verem mikrobu yapar. Verem mikrobunu, Alman Dr. Robert Koch bulmuştur.
Verem hastalığı kalıtım yoluyla geçmez. Yani, babadan veya anneden, doğum yoluyla geçen bir hastalık değildir. Ama, anne veya baba vereme yakalanmış ise, ortaklaşa kullanılan, bıçak, çatal, kaşık, tabak ve havlular aracılığı ile bulaşabilir.

1.Dünya Savaşı’ndan sonra verem hastalığı dünyanın tüm ülkelerinde günden güne büyük bir hızla azalmıştır. Tedavi yollarının bulunması, halkın bilinçlenmesi, tıp biliminin gelişmesi hastalığın gerilemesinde etkili olmuştur.

Verem hastalığı "Koch basili" denilen mikropla bulaşır. Bu mikrop pis, güneş görmeyen, nemli, havasız, tozlu yerlerde bulunur. İnsanlara daha çok ağız ve solunum yoluyla geçer. Akciğer veremine yakalanmış birisi caddeye, kaldırıma tükürdüğü zaman tozlara, topraklara bulaşan verem mikrobu rüzgarın etkisiyle havaya kalkar. Nefes aldığımız zaman havaya karışmış olan mikroplar akciğerimize rahatça girer.

Verem, yiyecek, içecek ve eşyalar yoluyla da bulaşır. Veremli hastaların havlularını kullanmak; gömlek, pijama, atlet gibi giysilerini giymek; onların çatal, kaşık ve tabaklarını kullanmak, hastalığın bulaşmasına yol açar. Hastanın kullandığı eşyalar mutlaka iyice kaynatılmalıdır.

Verem hastalığına hayvanlarda yakalanabilir. Sütler iyice kaynatıldıktan sonra içilmeli, etler de pişirildikten sonra yenmelidir.

Verem, çok kolay bulaşan bir hastalıktır. Hastalıklı bir kişiyle öpüşmek, onların öksürürken ya da konuşurken sıçrattıkları tükürüklerden kapmak bile bulaşma için yeterlidir.
Verem:
1. İnsanların sıkıntılı, üzüntülü olduğu zamanlarda,
2. Bir hastalıktan yeni kurtulup, vücut zayıf düştükten sonra,
3. Vücudu uzun süre yorgun düşürmekle,
4. Güneşsiz, nemli yerlerde uzun süre kalmakla,
5. Havası kirli, kalabalık, çok sigara içilen yerlerde fazla oturmakla,
6. Beslenmeye özen göstermemekle, en sağlıklı insanları bile tehdit edebilir. Her sağlıklı insan daima uyanık olmalı, veremden korunmak için önlemlerini almalıdır.

 
Korunma Yolları
Çeşitleri
Türkiye de Verem Savaş
Şiirler-1
Şiirler-2